top of page
Search
  • kennedyzikinhas17

Droge lucht en het Coronavirus: iedereen aan de luchtbevochtiger?



In de statistieken kon je het al zien. Bij een bepaalde luchtvochtigheid is het Coronavirus minder besmettelijk. In veel warme tropische landen zijn er nauwelijks Corona-doden. Dat vermoeden is nu met “wetenschappelijk onderzoek” ook bevestigd. Zie deze website (zie ook de comments in deze blog over het Coronavirus).


Ook al is dit ouder onderzoek, en ging het over het influenza-virus, en is het nota bene afkomstig van “WC Eend”: er is grote kans dat dit redelijk klopt, en ook opgaat voor het Coronavirus. Kort samengevat: bij een bepaalde luchtvochtigheid, bijvoorbeeld rond de 40% is het virus 5x besmettelijker dan in een ongunstige vochtigheidsgraad. Want het virus adem je uit in waterdruppels. Grote druppels zakken meteen naar de grond, maar superkleine “aerosolen” kunnen veel langer rondzweven. In vochtige lucht worden ze opgenomen in grotere druppels, en zakken ze ook weer snel naar beneden.

Er is meer onderzoek nodig: heel droge lucht kan juist weer gunstig zijn, en extreem vochtige lucht juist weer ongunstiger. Maar waar is al dat onderzoek? De temperatuur speelt ook mee, het zonlicht ook. Nu nog de juiste cijfers, met meer onderzoeken. Niet alleen die van WC Eend, want die vertrouwen we natuurlijk voor geen anderhalve meter.

Hoe weet je wat de luchtvochtigheid is?

Op alle weer apps staat de vochtigheid – van de buitenlucht. Vandaag hier in Amsterdam was het bijvoorbeeld 68%. Bij koud weer is de lucht meestal droger. Warme lucht kan veel meer vocht bevatten. Aan zee is de lucht ook meestal vochtiger. Hoog in de bergen is de lucht meestal droger. Volgens het onderzoek is rond de 40%  de kans op besmetting groter. Dan kan je beter mondkapjes dragen, buiten, en in het OV.

En binnen dan?

Binnen is er een andere luchtvochtigheid dan buiten. In Nederland hebben wij in de winter meestal de verwarming aan. Dat zorgt voor extra droge lucht. Binnen is het dus gevaarlijker, als het een openbare ruimte betreft waar veel mensen zijn. Je zou daar de lucht moeten bevochtigen. Dat kan, met een luchtbevochtiger. Maar dat kost stroom. In veel gebouwen doen ze het daarom niet. Daar zou nu wel eens verandering in kunnen komen. Werknemers gaan dat nu waarschijnlijk eisen. Voor de werkgevers is het ook veel goedkoper, want je hebt dan minder zieken.

Een airco heeft vaak ook een luchtbevochtiger. Die staat meestal uit, en die kun je dus beter aanzetten. Er zijn ook kleine luchtbevochtigers. De kleinste goedkope die ik vond is deze op USB voor iets van 15 euro. Geinig dingetje, kan je ook gebruiken als aroma-diffuser. Geen idee of het in een normale kamer ook goed werkt, maar het werkt in ieder geval wel: je ziet de damp er gewoon uitkomen, en je moet hem telkens vullen met water. Een grotere van 5 liter is deze van Xiaomi voor ongeveer 20 euro. En van die kleine Airco’s op USB zijn ook allemaal luchtbevochtigers.

En je kan natuurlijk ook old-skool bakjes aan je radiatoren hangen. Het water verdampt dan. Of zo’n stoom-apparaat, zo’n portable stomerij. Die is ook super voor je haar; daar krijg je een prachtige volle haardos van! Maar dit terzijde ;).

Thuis heeft het weinig zin, want een besmetting loop je thuis nauwelijks op, maar juist op plekken waar veel mensen tesamen in één ruimte zitten: kantoren, scholen, het OV, kerken, indoor events.

Je kan zien of zo’n luchtbevochtiger werkt met een hygrometer (die meet de vochtigheid van de lucht). Dat zit soms al op een thermostaat. Voor een paar euro heb je een hygrometer met alles-er-op-en-eraan.

5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page